Home / Zwangerschap /
Eerste afspraak
Eerste afspraak
Bellen voor een afspraak kan vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is. Wij hebben geen wachtlijst, er is altijd plaats het is ook niet nodig om eerst bij de huisarts langs te gaan. Bij de eerste controle worden algemene vragen gesteld over de gezondheid, eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen.
De bloeddruk wordt gemeten en er wordt een echo gemaakt en er wordt naar het hartje geluisterd. Om het kindje zo goed mogelijk in beeld te brengen, is het handig om een volle blaas te hebben. De darmen worden op deze manier door de blaas opzij geduwd. Wij geven je formulieren mee om bloedonderzoek te laten doen bij het laboratorium.
Zoals vroeger wel gedaan werd, wordt er op het spreekuur niet gewogen ook wordt er geen urine onderzoek gedaan. Dit levert, bij een normale zwangerschap, geen extra informatie op. We willen graag dat je bij je eerste afspraak het volgende meeneemt:
- Verzekeringsnummer
- Burger Service Nummer (BSN)
- Uitslagen van eventueel eerder verrichtte onderzoeken zoals laboratoriumuitslagen en echo-onderzoeken
De kosten voor verloskundige zorg zijn opgenomen in het basispakket en worden volledig vergoed. De verloskundige declareert direct bij de zorgverzekeraar, je ontvangt dus geen rekening. Echter niet alle zorg rondom de bevalling zit in de basisverzekering. Bijvoorbeeld de kosten voor een zwangerschapscursus en de eigen bijdrage voor kraamzorg of bevallen in een ziekenhuis zonder medische indicatie zitten er niet in. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar de vraag is of dat wel een premie van €15 tot €50 per maand waard is. Kijk hiervoor op de site van de consumentenbond en de zorgwijzer.
Tijdens het eerste bezoek wordt besproken of je informatie wilt over de mogelijkheid tot extra onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau. Het is handig om de informatie over prenatale screening voor het eerste bezoek alvast door te lezen, mocht je hier behoefte aan hebben.
Het slikken van foliumzuur (0,5 mg dagelijks) wordt geadviseerd tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen.
Meer informatie over de zwangerschap vind je in de brochure Zwanger!.